Nya Sverige – Ruotsin siirtokunnat

|

Stefan

Tänä päivänä tuo meidän läntinen naapurimme on hyvin tunnettu neutraalisuudestaan ja jääkiekosta, mutta noin 400 vuotta sitten ruotsi oli euroopan yksiä johtavia valtoja. Sen imperiumi kattoi suurimman osan itämeren maista ja jolla oli erittäin eliitti ja pelätty armeija. Viro, Suomi sekä puolet Latviasta ja osa Venäjästä kuului tuolloin Ruotsille. Toki rajat vaihtelivat joka vuosikymmen hieman suuntaan jos toiseenkin. Nya Sverige on yksiä niitä asioita Ruotsin ”Stormaktstiden” ajoilta.

Vuonna 1626, Ruotsi perusti kauppakomppanjan (Söderkompaniet) jonka tehtävänä oli perustaa pysyvä kaupankäynti Floridassa ja Kanadassa sekä alueilla niiden väliltä. Pääosin se tarkoitti siirtokuntien pystyttämistä amerikkoihin ja vuonna 1638 Fort Christina perustettiin Delaware joen varteen. Vuosien varrella samanlaisia pieniä linnoituksia sekä kyliä perustettiin enemmänkin.

Nya Sverige – Kylät sekä linnoitukset

  • Fort Christina, Christina – 1638
  • Fort Mecoponacka – 1641
  • Fort Nya Elfsborg – 1643
  • Fort Nya Gothenborg, Tinicum – 1643
  • Fort Nya Vasa – 1646
  • Fort Nya Korsholm – 1647
  • Fort Casimir – 1654

Jokaisen linnoituksen alueilla oli useita pieniä kyliä mutta se lista olisi aivan liian pitkä verrattuna niistä löytyviin tietoihin.

Siirtokuntien tarkituksena oli siis kiertää ranskalaiset ja brittiläiset kauppiaat eli niinsanotusti poista välikäsi ja perustaa omat tupakka- ja sokeriplantaasit sekä myös päästä mukaan arvokkaaseen turkiskauppaan.

Muita pieniä maaomistuksia löytyi myös myöhemmin, Saint Barthélemy sekä Guadeloupe mutta kuten muutkin hankkeen, nämäkään eivät olleet pysyviä. Nya Sverige tai Uusi-Ruotsi on yksiä niitä asioita Ruotsin historiassa joka on ajautunut hieman unholaan. Seuraavassa artikkelissa me kerromme hieman Ruotsin ja Norjan yhdistyneistä kuningaskunnista.

Mikäli olet kiinnostunut videopeleistä, meillä on myös sivusto missä julkaisemme kaikkea peleihin ja pelaamiseen liittyen. Kannattaa käydä kurkkaamassa!

0 kommenttia artikkeliin ”Nya Sverige – Ruotsin siirtokunnat”

Vastaa