Yhdysvallat ovat nähneet monta eri taistelua ja sotaa, mutta vain harvoihin yleensä kiinnitetään huomiota. Blair vuoren taistelu on yksi niistä jotka ovat jääneet muiden varjoon, vaikkakin se on suurin taistely Yhdysvaltojen rajojen sisällä sisällissodan jälkeen. Se oli osana niinsanottua hiilisotaa joka siis oli sarja aseistettuja kahakoita työliittojen ja valtion välillä. Riita noiden kahden välillä oli melko yksinkertainen mutta samalla taas monimutkainen ja se sitten eskaloitui ajan kanssa.

Länsi-Virginiassa sekä Coloradossa kaivokset palkkasivat liitottomia työläisiä ja menivät äärimmäisyyksiin estääkseen työliittojen syntymisen heidän alueillaan. Tämä usein tarkoitti yksityisetsivien palkkaamista sekä paikallisen lainvalvojien lahjomista. Nykypäivän tasolla tuohan siis olisi aika simppeli asia, mutta tämä tilanne mikä on nyt kyseessä tapahtui vuonna 1921. Itse hiilisodat kokonaisuudessaan sijoittuivat vuosien 1890 ja 1930 välille, suurinpiirtein.
Blair vuoren taistelu alkoi 25. Elokuuta, 1921. Syinä siihen oli tuo yllämainittu kahina työliittojen ja yhtiöiden välillä. Kaivoksien omistajat olivat työliittoja vastaan ja tekivät kaikkensa ettei niitä tulisi noihin kahteen osavaltioon. Baldwin-Felts etsivätoimisto oli palkattu pitämään työntekijät kurissa ja työliitot poissa. Ensimmäiset tulitaistelut alkoivat jo aamulla, mutta suurin osa työläisistä oli vielä parinkymmenen kilometrin päässä alueesta. Seuraavana päivänä tuolloinen Presidentti Warren G. Harding uhkasi lähettää liittovaltion joukot mikäli työläiset eivät poistuisi paikalta. Tämä tehosi hetkellisesti kuitenkin ja Piirikunnan Sheriffi Don Chafin kasasi oman armeijansa parin päivän aikana, sillä hän ei halunnut antaa työliitoille mahdollisuutta järjestää mitään vastaavanlaista uudelleen.
29. Elokuuta taistelu oli syttynyt uudelleen, Chafinilla oli paljon vähemmän miehiä kuin työliitoilla, mutta hänen miehensä oli paremmin aseistettu. Sen lisäksi hänellä oli myös ensimmäisen maailmansodan ajalta olevia pommeja sekä myrkkykaasua. Liittovaltion joukot saapuivat 2. Syyskuuta ja koska suurin osa työläisistä olivat veteraaneja, he eivät suostuneet ampumaan valtion joukkoja.
Yli 100 ihmistä menetti henkensä ja yli 200 loukkaantui. Taisteluun otti osaa 13,000 ihmistä, liittovaltion joukkoja lukuunottamatta.
Kirjoitamme kaikkea historiasta, pääsääntöisesti sellaisia asioita joista ei puhuta paljoa tai jotka saavat todella vähän sitä huomiota. Jos taas nykypäivän sota-asiat sekä kalusto kiinnostaa, niin meillä on myös sivusto niille josta löydät samanlaisia artikkeleita kuin tälläkin sivustolla, kurkka seuraavaksi vaikka tämä tässä.
Saatamme myös myöhemmin palata tuohon hiilisotaan hieman laajemmin, pysy toki kuulolla!