Kun jossain mainitaan sana historia, todennäköisesti monelle tulee mieleen jokin osa antiikin Roomasta ja tarkemmin sanottuna Rooman imperiumista. Tästä artikkelistä opit miten tämä valtakunta muuttui parista huonosta päätöksestäRooma oli varsin kehittynyt valtio josta löytyi todella paljon nykypäivän asioita, itseasiassa mukulakivitiet joita voit löytää täältä pohjolasta onkin saanut elementtinsä Rooman teiden rakenteista. Sanontakin menee niin että ”Kaikki tiet vievät Roomaan”. Tällä on oikeastaan montakin eri tarkoitusta, kuten juurikin historia yleiseti puheenaiheena sillä se usein juurikin johtaa johonkin tiettyyn pisteeseen Rooman eri vaiheista. Toinen käsite on myös se kuinka roomalaiset olivat tienrakennus tekniikoiden kanssa muita kehittyneempiä, sotilaallisen sekä arkipäiväisten askareiden lisäksi. Myös suurinosa euroopan eri kielistä on polveutunut joko latinasta tai germaanisista kielistä joissa on hieman latinalaista maustetta, meidän aakkosetkin ovat ns. latinalaiset aakkoset. Tässä artikkelissa mainitaan kaksi henkilöä jotka jakavat saman nimen. Gaius julius Caesar, mutta selvennykseksi ettei kuuluisasta diktaattorista puhuessa mainita etunimeä. Julius Caesar sekä Gaius tai Gaius Julius Caesar III
Rooma nykyajan euroopan esi-isänä
Lähes jokaisessa keski- ja etelä-euroopan maassa on jälkiä tästä muinaisesta jätistä, näistä itseasiassa kaikista yleisin on eri maiden lait. Rooma oli nimittäin myös hyvin edistynyt lakiasioiden suhteen aikaansa nähden, roomalaiset olivat sivistynyttä kansaa (kun ei oteta huomioon lukuisia orjia sekä gladiaattoripelejä).
Ajan kuluessa Rooma vaikutti huomattavasti mantereen ekonomiaan, ihmisten arkeen sekä infrastruktuuriin. Tämä oli eri keisareiden laatimien uudistuksien sekä myös suvaitsevaisuuden lisääntymisen ansiota.
Tasavallan loppumetrit
Rooman tasavalta syntyi vuonna 509 eKr. jolloin viimeinen kuningas syöstiin vallasta ja näin ollen uusi hallitusmuoto astui kuvioihin. Rooman tasavallassa senaattorit sekä kaksi konsulia hoitivat valtakunnan asioita, tätä voi verrata vaikkapa Suomen eduskuntaan, myös Roomassa oli eri puolueita senaattorien keskuudessa. Toki Rooman miesten keskuudessa oli kunnianhimo sekä vallanhimo usein kovassa huudossa, senaattorit monesti sabotoivat toinen toistaan ja tästä syntyi lukuisia sisällissotia. Suomen valtakunta siis ehkä hieman sivistyneempi kuitenkin.
Noin vuonna 140 eKr. syntyi eräs henkilö, joka usein on jäänyt unholaan. Henkilö joka sodan hävitessäänkin muutti Rooman tulevaisuuden pysyvästi. Tämä kyseinen henkilö oli Gaius Julius Caesar III, tunnetun diktaattorin isä joka kantoi samaa nimeä.
Imperiumin alkusiemenet
Gaius Julius Caesar III kuului aatelissukuun nimeltä Julii, joka usein oletetaan olevan juuret englanninkieliselle nimelle ”july” joka tarkoittaa heinäkuuta, totuus on että se sai nimensä artikkelin henkilön lapselta.
Gaius toimi konsulina Aasian provinsissa, hänellä oli myös useita sotilasarvoja sekä titteleitä kuten monella arvostetulla henkilöllä tuohon aikaan. On tärkeää huomioida että kuinka iso asia oli kuulua hyvään sukuun ja että kuinka arvostettu Julii suku vielä tuolloin oli. Se kaikki kuitenkin muuttui alkaen vuonna 88 eKr.
Silloin Sullan sisällissodat alkoivat, periaatteessa kyseessä on yksi ja sama sisällissota hetkellisellä välirauhalla. Itse sota oli Lucius Cornelius Sullan ja Gaius Mariuksen välinen ja alkoi siitä kun Sulla marssi armeijansa kanssa kohti Rooman kaupunkia. Marius ei ollut varautunut tähän, Rooman laki kielsi armeijan astumista kaupungin rajojen sisälle. Tästä on myös toinenkin kuuluisa hetki maailmanhistoriassa kun diktaattori Julius Caesar marssi Roomaan ylittäen rubiconjoen josta termi ”Crossing The Rubicon” tulee.
Gaius Julius Caesar III osallistui myös tähän sisällissotaan, hänen epäonnekseen häviäjien puolelle. Seuraamukset Mariuksen tappiosta johtivat tasavallan tuhoon, suorasti ja epäsuorasti. Syy miksi Julius Caesaria pidetään tänä päivänä sotilaallisena nerona ja miksi hänestä tuli imperiumin isä on taas hänen isänsä epäonnistuminen. Julius Caesar teki kaikkeensa ansaitakseen muiden arvostuksen ja kunnian suvulleen, näin ollen hän liittyi Rooman armeijaan. Rooman valtakunta ja sen päällystö noudatti kaikki kuitenkin tiettyä menetelmää, kunnian tuominen valtakunnalle vastasi kunnian tuomista suvulle.
Vaikkei Gaius ollut mikään ”nero” niin hän on tavallaan imperiumin isoisä ja ansaitsee hieman enemmän krediittiä. Tämän henkilön tarina kuvastaa vahvasti myös dominoeffektiä, yksi asia johtaa toiseen ja yksi teko avaa lukuisia ovia.
Lisää tarinoita historian henkilöistä löytyy pian täältä!
0 kommenttia artikkeliin ”Gaius Julius Caesar III – Imperiumin isoisä”