335 Vuoden Sota – Historian pisin ja oudoin sota

|

Stefan

Historian aikana on ollut lukuisia sotia monesta eri syystä. Osa niistä oli todella pikkumaisia asioita ja osa oikeasti todella vakavia. Tunnetuimpia sotia euroopan historiassa ovat ristiretket, 7 vuoden sota, napoleonin sodat sekä myös 100 vuoden sota. Toki osa sodista jää unholaan, esimerkiksi kuinka moni teistä on kuullut joskus jonkun sanovan tai jossain lukevan ”335 vuoden sota”?

Kyseinen sota on monella tapaa todella ihmeellinen eikä pelkästään itse sota vaan se ettei kovinkaan moni ole ikinä edes kuullut siitä. Ensinnäkin sota oli historian pisin sota joka tähän mennessä on käyty ja alempana kuulet jotain vielä oudompaa asiasta.

335 Vuoden sota ja sen osapuolet

Tämä sota alkoi 30. maaliskuuta 1651 kun Hollanti julisti sodan Scillyn saarta vastaan, se oli sitä aikaa kun Englannissa sisällissota lähestyi loppuaan ja Hollanti päätti auttaa Oliver Cromwellin joukkoja.

Tietenkin tämä sisällissota päättyi Cromwellin joukkojen voittoon, eli miten sitten 335 vuoden sota kesti niin pitkään? Syynä on se että maiden välinen diplomatia ja politiikka on varsin monimutkaista eikä Hollanti siis julistanut sotaa itse Englantia vastaan vaan Scillyn saarta vastaan. Tuolloin he olivat kuninkaan miehet olivat vetäytyneet Scillyn saarelle joka selittää julistuksen tarkennuksen.

Syy miksi tämä sota päättyi virallisesti vasta 17. huhtikuuta 1986 on se että kyseinen muodollisuus oli unohdettu. Eli varsinaista rauhaa ei koskaan solmittu Hollannin (nykyään Alankomaat) ja Scillyn saarten välillä kun vasta 1986.

Hollanti ei oikeastaan edes tehnyt sodassa mitään muuta kuin käytti laivastoaan saariston saartamiseen ja ampui parit tykistölliset saaria päin. Tämä on tärkeä yksityiskohta sille mikä tekee tästä sodasta ehkä oudoimman ikinä.

335 vuotta eikä yksikään ihminen kuollut tässä sodassa. Sisäistäkää tuo hetken aikaa ja miettikää kuinka ristiriitaiselta se kuulostaa.

Onneksi tiedon hankinta ja uusien asioiden oppiminen ei ole niin monimutkaista kuin sodat ja niiden diplomatia sekä politiikka. Me täällä Historiantunti sivustolla pyrimme tuomaan teille mahdollisimman paljon tietoa historiasta, oli kyseessä sitten sodat, henkilöt tai keksinnöt.

Mikäli olet kiinnostunut muista aiheista kuten elokuvista ja musiikista niin kannattaa pyörähtää viihdecorneriin sillä heillä on tuo alue sujuvasti hallussaan!

Talvisota ja Suomi

Jos haluat lukea enemmän suomalaisesta sotahistoriasta niin talvisota ja esimerkiksi Lapin sota ja paljon muuta ovat vähän läpikäytynä sotahistoria.fi sivustolla.

Vastaa